Het ultieme stappenplan voor het voorbereiden van een trektocht of hike

Een trektocht of hike is de perfecte manier om even te ontsnappen aan het drukke leven en van de dagelijkse sleur en even te genieten van de prachtige omgeving. Een goeie voorbereiding is belangrijk om te zorgen dat je avontuur goed verloopt.

Een van de eerste en belangrijkste stappen is het kiezen van je bestemming en route. Dat maakt nogal wat uit welke materialen je nodig hebt en welke voorbereidingen je nog meer moet treffen. Denk er goed over na wat je op je route allemaal tegen kan komen. Ben je fit genoeg voor dit terrein of moet je nog wel een beetje trainen? Zeker ook met een rugzak met een flink aantal kilo’s op je rug. Denk ook aan je ervaring, welk seizoen je kiest en natuurlijk aan je persoonlijke voorkeuren. Als je niet van regen houd zou ik niet aanraden Scandinavië of Schotland te kiezen.

Nu je weet waar je je avontuur gaat maken heb je de juiste uitrusting nodig. Maak een lijst met de spullen die je nodig denkt te hebben op je tocht en zorg dat je niet te zwaar bepakt op pad gaat. Meest belangrijk is een stevige rugzak, goeie wandelschoenen, een slaapzak, tent of bivi, kleding die geschikt is voor het terrein en de weersomstandigheden, waterflessen, voedsel en navigatie (kaart of GPS, of beide). Ook belangrijk is een EHBO set, zaklamp en insectenwerende middelen….denk aan de midgets in Schotland.

Als je ook je uitrusting in orde hebt gemaakt is het tijd om je conditie op te gaan bouwen en te gaan trainen. Je kan nooit vroeg genoeg beginnen. Bouw je conditie langzaam maar zeker op, ga niet meteen lange afstanden lopen als je normaal bijna niks op een dag loopt. Bouw het op met eerst een lichte rugzak en kortere afstanden en dan steeds langer. Zorg voor een regelmaat en voor dagen ertussen zodat je lichaam kan herstellen van de inspanning. Dit alles werkt mee om je sterker te laten worden, je uithoudingsvermogen te vergroten en om blessures zoveel mogelijk te voorkomen

Extreem belangrijk is om goed te kunnen navigeren en oriënteren in de wildernis. In Nederland kan je makkelijk straten zien en iemand even de weg vragen. Als je echt de wildernes in trekt kan het zomaar zijn dat je op een dag bijna niemand of helemaal niemand tegen komt. Je zal vanaf het moment dat je begint goed je route moeten bijhouden en elke keer als je even stopt moeten kijken of je nog goed gaat. Je moet natuurlijke aanwijzingen zoals bergen, rivieren en bomen goed moeten herkennen zodat je dit ook terug kan vinden op een kaart. Iets wat ik tijdens een van de tochten nog wel eens vergeten was is de hoogtelijnen op een kaart goed te bekijken. Dat heeft de groep waarmee ik weg was geweten. Super gaaf om mee te maken, maar voor een aantal ook wel iets te zwaar. Maar ook die kijken achteraf terug op een enorm gave tocht.

Tegen de tijd dat je weggaat is het ook fijn voor het thuisfront om die op de hoogte te brengen van je tocht. Dus wanneer ga je ‘onder de radar’ en ben je waarschijnlijk niet bereikbaar. Heb je een tussenpunt of een punt hoog waar je denkt wel bereik te hebben, stuur dan even een berichtje naar het thuisfront om te laten weten dat het goed met je gaat. Ook de laatste dagen voor je weggaat kijk je na wat het weer gaat doen en pas daar eventueel je kleding op aan. Laagjes blijft altijd de sleutel voor dit soort tochten.

En dan gaat het avontuur pas echt beginnen. Houd je aan de regels van het land, het gebied en zorg ervoor dat je niks achter laat in de natuur. Als iedereen dit zou doen kunnen we nog meer mensen enthousiast maken om dit soort tochten te ondernemen. En vooral belangrijk is lekker te genieten, van de frisse lucht, prachtige uitzichten, en de mensen met wie je weg bent. De mooiste gespreken kun je op dit soort tochten met elkaar hebben.

Deel dit bericht

Gerelateerde producten

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen op dit moment