Welke slaapmat pas bij jou? En wat betekenen de R-waardes?

En toen kregen we (alweer) nieuwe spullen binnen. Daar zijn we natuurlijk zelf debet aan, want ja, we bestellen al die spullen zelf. Toch is het elke keer weer een soort verrassing als we de dozen die binnenkomen openen. We zijn ook gewoon nieuwsgierig hoe de spullen die we voor ogen hebben er in het echt uit zien. Zo kregen we deze week onder andere nieuwe slaapmatten binnen. De vorige keer stonden we al verbaasd over slaapmatten die je op kunt bergen ter grootte van een regenpak en zo licht als een veertje. Dit keer kregen we een iets groter pakketje binnen. Een kleine 4 kilo aan slaapmat, maar dan heb je wel een extra grote, in de breedte dan wel te verstaan. Een 2-persoons zelf opblazende slaapmat van het merk Hannah. Het gamma aan slaapmatten wordt met het seizoen groter. En zo hopen we voor elk wat wils in huis te hebben.

Tijd dus om de slaapmat eens verder onder de loep te nemen.

Een slaapmat kies je voor een goede en comfortabele nachtrust. Wanneer je gaat backpacken dan kies je doorgaans voor een (zelf)opblaasbare mat want een luchtbed neemt over het algemeen veel meer ruimte en gewicht in. Zelfopblaasbare matjes zijn er in alle soorten en maten. De één dikker dan de ander. Het voordeel van een dikkere mat is vooral hoe comfortabel je ligt, want meer lucht tussen jou en de grond zorgt voor een prettigere lighouding. Maar ja, een dikkere mat betekent vaak ook meer gewicht. Het is dus belangrijk dat je hierin een middenweg vindt en kiest wat voor jou het beste schikt.

Hoe bepaal je welke mat je het beste kunt nemen? Daarvoor kun je het beste kijken wat je plannen zijn en in welke omstandigheden je gaat overnachten. Zo kun je aan de hand van de R-waarde van de mat een inschatting maken welke mat voor jouw doel het beste is.

De R-waarde zegt iets over de isolatiewaarde van de mat. Over het algemeen geldt, hoe hoger de R-waarde, hoe minder warmte er verloren gaat en dus hoe warmer je blijft tijdens je slaap.

Onderstaand een overzicht van de R-waarden van een slaapmat en waar deze over het algemeen voor geschikt is. Houdt hier ook wel rekening met je eigen slaapcomfort, ben je een koukleum of heb je het juist niet zo snel koud (en heb je daarom een minder hoge R-waarde nodig in je slaapmat). Ga je op een poolexpeditie dan is een mat die geschikt is voor extreme winters uiteraard wel aan te raden.

R-waarde slaapmat         Temperatuur                    Seizoen                                             

1 tot 1,5                         Tot 7 graden                   Voorjaar, zomer en herfst          

1,5 tot 2,5                      Tot 2 graden                   Voorjaar en herfst

2,5 tot 4,5                      Tot -11 graden                Alle seizoenen

4,5 tot 6                         Tot -17 graden                Strenge winters

6 tot 11                          -17 tot -61 graden           Extreme winters

Deel dit bericht

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen op dit moment