Paklijst wandelvakantie, wat heb je allemaal nodig?

Nu corona voorbij is en steeds meer mensen kiezen om erop uit te trekken is het leuk om te zien dat ook steeds meer mensen gaan kamperen en een wandelvakantie kiezen. Lekker genieten van het buitenleven en de prachtige natuur die wij als mensen in veel grote steden bijna niet meer kennen.

Maar wat als je voor het eerst op pad gaat, wat moet je dan allemaal meenemen als je een echte wandelvakantie gaat doen?

Eerst zal je je moeten bedenken of je dagtochten gaat maken vanuit een punt of echt met de tent eropuit gaat trekken voor meerdere dagen. Dit maakt nogal wat uit qua formaat van je rugzak. Voor de dagtochten kan je prima met 30-40 liter af, maar als je echt met de tent en dus ook overnachten en eten mee moet nemen ga je al eerder naar 50-75 liter, of soms nog groter.

Het formaat van je tas hangt ook zeker samen met hoe comfortabel je het wilt hebben en welke spullen je dus allemaal meeneemt.

Qua kleding moet je je kleden in laagjes. Hemd, t-shirt, t-shirt lange mouwen of een trui, dun jasje eroverheen en eventueel een regenjas mee. Als je je op deze manier kleed kan je bij warm weer altijd iets uit doen en als je het koud krijgt er weer iets bij aantrekken. Erg belangrijk is dat je sneldrogende kleding hebt en kleding die niet te strak zit. Zeker als het even gaat regenen wil je daarna weer snel droog zijn en als je in de bergen zit heb je veelal niet de tijd om je daar even beschut om te kleden weet ik uit ervaring. Ook schoenen zijn erg belangrijk, die moeten lekker zitten en stevig zijn. Als je ook denk om door water te gaan moet je zorgen voor waterdichte schoenen. Als wij de bergen in gaan gaan we altijd op hoge wandelschoenen voor extra stevigheid rondom je enkels en ook met het eventueel doorwaden van beekjes is een hoge schoen beter. Voor ’s avonds bij je tent is het wel lekker om een lichte schoen bij je te hebben, maar even op je blote voeten is ook altijd erg lekker en een extra paar schoenen in je tas neemt ook weer extra ruimte en gewicht in beslag. Een jas die waterdicht is of regenkleding is wel fijn voor de periode’s dat het wat langer regent. Ik liep zelf altijd met gaiters om het onderste deel van je benen droog te houden, en die blijven ook lekker warm. Als je echt een kouder gebied (of hoog in de bergen komt) in gaat kunnen handschoenen of een muts nog lekker zijn.

Voor het slapen heb je een lichtgewicht tent nodig tot maximaal 3-4 kilo als je met z’n tweeën op stap gaat (dit kan je verdelen over beide tassen). Een goeie slaapzak is belangrijk samen met een slaapmat. Die wordt vaak als minder belangrijk ervaren, maar die bepaald veelal wel hoe je nachtrust is. Als je het snel koud heb raden wij ook een lakenzak aan die je extra aan kan trekken bij kou in de nacht. En voor als je graag op een kussen slaapt is een opplaasbaar kussen een oplossing. Ik gebruik veelal mijn trui op een rolletje om op te liggen met mijn hoofd. Dit scheelt weer in de rugtas, want die heb je toch bij je.

Zorg ook dat je een hoofdlamp of zaklamp bij je hebt, want als je echt in de natuur slaapt kom je nooit een lantaarnpaal tegen waar je onder kan slapen. Het eten moet je ook lekker simpel houden. Wij maken veel gebruik van het soort “astronoutenvoer”, water koken (brander en pannetje mee), in de zak, 5 minuten wachten een heerlijk warm eten. Verder energierepen voor onderweg, kekies voor tijdens het lopen. Noten, gedroogd fruit of worst, allemaal perfect eten om onderweg snel energie van te krijgen. En zeker niet vergeten genoeg drinken mee te nemen voor zowel drinken als eventueel ook koken.

Na het koken alles even schoonmaken, biologisch afbreekbaar wasmiddel mee, hiermee kan je ook jezelf wassen. En een doek om alles weer droog op te bergen in je tas. Verder niet vergeten goeie kaarten met kompas en een waterdichte map om deze in op te bergen en eventueel en gps om je route te kunnen bepalen en bij te houden. Toiletartikelen mee, zorg dat je kleine verpakkingen meeneemt en biologisch is dan veelal ook het beste. En natuurlijk een EHBO set.

Veel andere zaken zijn makkelijk maar ook afhankelijk waar je naartoe gaat en hoe je zelf bent. Wandstokken bijvoorbeeld zijn in de bergen super handig, maar ook weer extra materiaal om te dragen. Camera is leuk om mee te nemen, maar ook weer een gewicht in je tas. Batterijen is handig voor alle apparaten die je bij je hebt, maar ook niet teveel etc. etc.

Wat wij altijd doen als we hebben gepakt is de dag doornemen en kijken of je dan niks mist, ’s ochtends opstaan, heb ik mijn tandenborstel en eten voor ’s ochtends, kleding voor overdag, eten voor onderweg, tent voor al ik aankom op mijn eerste locatie, brander om eten te kunnen maken, lucifers een pannetje en zo verder……en als je dan nog iets bent vergeten wordt het improviseren wat het ook altijd erg leuk maakt…..

Geniet vooral lekker van de rust als je weg bent!

Deel dit bericht

Gerelateerde producten

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen op dit moment