Terug van vakantie: Roadtrip Zweden en Noorwegen

We hadden het al gemeld op Facebook, onze roadtrip zit er weer op. Jammer, maar genoeg andere uitdagingen hier.

Net als vorig jaar huurden wij deze stoere Land Rover Defender 130 TD5….

CheapOutdoorLandrover

Want dachten wij, vorig jaar hebben we het één en ander geleerd van een trip met een Land Rover met daktent, dus nu gaat het nog makkelijker. Al maanden keken we uit naar deze weken. En inderdaad, van je fouten leer je, dus de reis verliep nog meer naar onze wens.

We hadden voor onszelf bedacht om de nieuwe Storm kitbags van Highlander uit te testen en dus een aantal tassen besteld in 35 en we dachten 60 liter maar het bleek 45 liter te zijn (foutje). De 35 liter gaven wij aan onze kids en hierin konden zij naast kleding ook speelgoed/boeken en andere belangrijke zaken die mee moesten op vakantie in kwijt. 35 liter voor 2 weken vakantie was voor elk kind afzonderlijk een prima formaat.

CheapOutdoorHighlanderKitbag

Toen moesten wij voor 2 volwassenen alle kleding in onze 45 liter tas kwijt. Aan het begin had ik mijn twijfels, ik had immers op een 60 liter tas gerekend. Maar, met goed inpakwerk en selectief te werk gaan (we komen er elk jaar weer achter dat we te veel spullen meenemen die dus ongebruikt weer mee terug komen) bleek de 45 liter precies pas voor ons.

We hadden dan in onze eigen tas geen plaats voor de microfiber handdoeken die we meenamen, maar bij de kinderen was er nog wel ruimte over dus sommige zaken hebben we over de andere tassen verdeeld.

De tassen hebben naast een groot hoofdvak in de “klep” 2 mesh vakken over de volledige breedte van de tas en daarnaast een vak aan de zijkant over de volledige diameter van de tas en een medium sized vakje aan de voorzijde. Alles gezien vanuit het oogpunt wanneer je een weekendtas inpakt en je ervoor zit.

In eerste instantie vond ik de rugdragers in de weg zitten voor de opening van het hoofdvak, maar die kunnen er voor het gebruik als een weekendtas ook afgehaald worden. Het grote voordeel hiervan is dat als je rondtrekt de tas ook als rugtas kunt gebruiken. Ik zie mensen ‘m al gebruiken op het vliegveld om zo je handen vrij te hebben voor andere zaken als paspoort en vliegticket :-D.

Wat me ook opviel zijn de stevige kwaliteit ritsen. Die zullen niet zo snel breken en zijn wat groter waardoor je ze ook makkelijk vastpakt.

Los mee gingen de slaapzakken (die we over de jaren heen verzameld hebben, van verschillend formaat en merk, waaronder ook 1 die wij zelf verkopen van Nature Hike) en de toilettas, die van Defcon 5, lekker ruim want er passen tandenborstels en tandpasta voor 6 personen in en meer. O ja en natuurlijk de 3 slaapmatjes. Waaronder ook 1 van het merk Highlander, net als vorig jaar. Een prima matje voor een kind, want het is het korte formaat van 1.20. Onze 3 jarige dochter sliep er heerlijk op…of naast want ze is nogal beweeglijk!

2 van ons hadden een wat dunnere slaapzak en vanwege het toch wat koelere nachten gebruikten zij een linnen liner in de slaapzak. Die zorgen voor net dat beetje meer warmte indien nodig. Erg fijn.

Al met al erg tevreden over de spullen die wij meenamen op reis. Volgend jaar is het wel tijd voor hier en daar een nieuwe slaapzak, voor de kinderen dan, omdat ze eruit groeien! Ik vind het frappant om te zien dat de slaapzak (destijds een hele dure) die mijn man bijna 25 jaar geleden kocht (oei wat gaat de tijd hard) voor een jeugdweekend nog steeds op en top in orde is en de slaapzak is toch bijna elk jaar wel goed gebruikt! Zo zie je maar dat wanneer je voor kwaliteit gaat, je niet bedrogen thuis komt!

De reis zelf verliep net als vorig jaar toen wij de Land Rover huurden voorspoedig. Tot halverwege de reis de auto op een ochtend opeens niet wilde starten. Na wat dingen uitgeprobeerd te hebben en na overleg met de verhuurder mochten wij de ANWB bellen. Die regelde een lokaal garagebedrijf die met grof geschut, een vrachtwagen met oplegger, aan kwam rijden na een paar uur. Ondertussen hadden wij ons samen met de kinderen prima vermaakt in de nabij gelegen rivier en dammen gebouwd. Gelukkig was het niet nodig om “onze” stoere, oude Land Rover Defender 130 TD5 af te slepen en was het probleem slechts een niet goed aangesloten accu, die na een powerstart en het goed vastzetten van de kabel het weer prima deed.

Wat we een volgende keer wel doen als we richting Scandinavië gaan, is beschermende spullen meenemen tegen de muggen. Vorig jaar waren wij in Noorwegen en hadden weinig last van muggen. In Zweden dit jaar werden wij echter lek gestoken. Omdat wij hier geen ervaring mee hadden gehad en er eigenlijk ook weinig over hadden gelezen of gehoord, waren wij hier dan ook slecht op voorbereid. Op het moment dat we de grens over gingen naar Noorwegen….waren ook de muggen een stuk minder. Ik associeer de muggen dan ook vooral met Zweden, maar ze zitten in Noorwegen uiteraard ook. Mijn advies: wees gewaarschuwd! Een hoofdmuskietennet was in mijn geval geen overbodige luxe geweest wanneer ik ’s avonds nog een spelletje Skip-Bo speelde met onze oudste dochter.

Al met al kijken we met heel veel plezier terug op ons tweede avontuur in een Land Rover met daktent. Volgend jaar weer? Wie weet…en misschien wel in een Land Rover Defender van onszelf??? Dromen mag, toch?

CheapOutdoorInDeSneeuw

Deel dit bericht

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen op dit moment