Hiking of trekking, wat kies jij?

Iedereen heeft deze termen wel eens gehoord. Van de week zelfs op de radio bij een datingsite, haar date deed aan hiking. Dan dwaalt mijn hoofd meteen af naar mooie rustige plekken in de bergen. Geen telefoon die je in de gaten moet houden, geen mails om te beantwoorden etc. etc. Heerlijk!

Maar ja wat is nu eigenlijk het verschil. Wandelen doet iedereen, je wandelt naar de supermarkt of naar school of naar je werk. Of je wandelt een rondje met de hond. Veelal over een relatief makkelijk en vlak pad zonder al te veel hindernissen. En meestal is het pad verhard of van zand. Hierbij draag je de kleding die je altijd aan hebt en ook naar school of je werk zal dragen.

Bij hiken wordt meer verwezen naar een langere tocht, die meestal van een lager naar een hoger niveau gaat. Het zijn vaak paden die lastiger begaanbaar zijn, natuurpaden in de bergen of een bos, de zogenoemde hiking trails. Hierbij draag je vaak speciale outdoorkleding. Een wandelbroek die niet zo gaat schuren als een spijkerbroek. Wandelschoenen die je voeten veel beter op hun plek houden ook als je over oneffen paden gaat lopen. Hiermee voorkom je zere voeten en gebroken enkels. Als je aan de echte grotere hiking trails gaat beginnen komen daar vaak nog wandelstokken en bepakking bij. Na een dag lopen wil je dan heerlijk wat eten in de natuur en daarna lekker je tent in duiken. Even terug naar je hotel is er dan niet bij, zo afgelegen ben je dan vaak.

Hiken staat gelijk aan genieten van een lange wandeling in de natuur. Hierdoor ben je lekker ontspannen en kan je genieten van de uitzichten en alles wat je tegenkomt in de ongerepte natuur. Hierbij kan een tocht je leiden langs rivieren en bergen, maar ook over de bergen heen. Dat met volle bepakking zonder te trainen zou ik je niet aanraden. Ook is het voor deze tochten aan te raden een kaart en GPS bij je te hebben, zeker in gebieden waar je minder bekend bent. Houd je locatie op de kaart of GPS goed bij zodat je weet waar je zit en waar je naartoe gaat.

Kaart

Ook mooi aan hiken is de onderlinge banden tussen de mensen waar je mee op pad gaat. Je kan niet op je schermpje kijken want daar heb je meestal geen bereik voor, dus een goed gesprek is dan ook sneller gemaakt. Een echt teamgevoel komt hier ook uit voort. ’s Avonds bij het kamp opslaan doet iedereen zijn taak. Tent opbouwen en slaapplekken klaar maken. Water koken voor het eten etc. etc.

En dan is er nog het woord trekking. Ja, eigenlijk is dit gelijk aan hiking. Het is zeker geen normale wandeling. In het Amerikaanse woordenboek staat er bij trekking “met moeilijkheden of complexe organisatie, een zware reis”. Het Engelse woordenboek geeft aan “een lange wandeling over land zoals heuvels, bergen of bossen”. Dat vind ik toch wel weer ook onder hiking vallen.

De term trekking wordt meer gebruikt als je bijvoorbeeld naar Azië gaat voor een lange meerdaagse wandeling in de bergen van de Himalaya of de oerwouden van Zuidoost-Azië. Hierbij wordt veelal gebruik gemaakt van de lokale bevolking om al je spullen te dragen en als gids in deze onbekende gebieden. Ook mooie plekjes in de bergen of oerwouden om in te overnachten horen hier dan ook zeker bij.

Ook bij trekking heb je een grotere uitrusting bij je dan voor een normale wandeltocht. Een backpack, wandelkleding en wandelschoenen mogen zeker niet ontbreken.

Bij beide zal je riviertjes tegen komen die je over zal moeten met langzaam of sneller stromend water. Het zogenoemde steentjes hoppen komt dan om de hoek kijken. Rustig van de ene steen naar de andere steen, soms met volle bepakking en zeer gladde ondergronden. Hiervoor kan je niet zonder je wandelschoenen met een rubberen zool.

Ook zal je voor beide moeten zorgen voor voldoende water, of mogelijkheden waar je water kan drinken. Neem hiervoor altijd een waterfilter mee voor het geval je moet besluiten om toch water uit de natuur te drinken.

Wij vinden het belangrijkste, of je nu gaat wandelen, hiken of een trekking gaan maken: geniet van de natuur om je heen en kom lekker tot rust van de drukte van het leven!

Deel dit bericht

Opmerkingen (0)

Geen opmerkingen op dit moment